Inici     Manifest     Signar Manifest     Primers Signants     Reglament     FAQS


PRESENTACIÓ DE LA 2a. CONFERÈNCIA AL TERRITORI              

Taula rodona a l'Ateneu Barcelonès





 

9/04/2024

La presentació i el Debat sobre la Segona Conferència Nacional per l’Estat Propi que vam celebrar el passat dimarts 9 d’abril a l’Ateneu Barcelonès, moderat per la Carmen Adzeries i en Jordi Papell, tenia la peculiaritat que era la primera que fèiem des que es van convocar les eleccions del 12 de maig proper al Parlament de Catalunya.

Això i el fet que el món independentista coneix cada cop més els treballs que està desenvolupant la 2a. Conferència va fer que les temàtiques abordades fossin diferents de les que es recullen en altres articles d’aquesta secció de la web.

El ponent va ser Pere Pugès que d’entrada va assenyalar com el moviment independentista s’ha anat posicionant cada cop millor entre els públics europeus. La segona qüestió que es va posar sobre la taula va ser el desànim i la desorientació que aquests dos últims anys ha pres cos entre l’independentisme. Des del Moviment per la independència vam captar aquest sentiment i és per aquesta raó que portem elaborant i debatent un Full de Ruta que quedarà aprovat d’aquí a poc mesos quan es clausuri la Segona Conferència.

Els participants en la taula rodona van mostrar interès en conèixer com la convocatòria d’eleccions havia afectat el desenvolupament dels treballs que estem realitzant. En Pere Pugès va explicar com es va elaborar el manifest que actualment encapçala la pàgina web i com havien havien anat

 els contactes amb els partits després que les presses de la 

 

 

convocatòria no permetessin treballar la possibilitat d’una llista única. Hi ha hagut contactes de la Conferència amb els tres partits independentistes representats al Parlament. Tots ells, en aquest moment estan considerant la possibilitat d’adherir-se als quatre punts que el Manifest preveu com alternativa a la llista única i que implicaria una coincidència estratègica de les tres grans formacions sobre el que s’ha de fer des del moment en que es constitueixi el nou Parlament:

  1. Declarar les eleccions plebiscitàries si els resultats reflecteixen majoria de vots i escons independentistes en el Parlament, fent pública la voluntat de que Catalunya esdevingui unes República.
  2. Acordar amb el Govern Espanyol un referèndum d’autodeterminació i, si això no és possible, iniciar un procés constituent que s’aplicaria en el moment en que hi haguessin acumulades suficients forces per instaurar i mantenir la República Catalana.
  3. Gestionar l’Administració Pública de forma eficaç al servei dels catalans i catalanes.
  4. Denunciar sistemàticament les limitacions de l’Estat Autonòmic per aplicar les polítiques necessàries per garantir el benestar de la ciutadania.

L’última part de la sessió la vam ocupar en el debat d’aquest quart punt. 

 

 

Reunió informativa al Palau de la Música per presentar l’acte de cloenda del 28 de maig als mitjans
 

6/03/2024

El passat dimecres dia 6 de març vam presentar als mitjans de comunicació en una reunió celebrada al Pala de la Música l’acte de cloenda de la Segona Conferència Nacional per l’Estat Propi que, com també comuniquem a altres espais d’aquesta web, es celebrarà el dissabte 18 de maig.

Els periodistes presents van recollir els aspectes més importants de l’acte en les seves cròniques que recollim a la secció “La Segona Conferència als mitjans”. Tots senyalen que de l’acte en sortirà aprovat un Full de ruta que s’està debatent des de fa uns mesos i  que inclou com a objectiu central la celebració d’un referèndum

 

 

NOTA LLIURADA AL MITJANS DE COMUNICACIÓ QUE PROPOSA EN 24 PUNTS LA FASE PRIMERA DE LA NOVA ETAPA

 

d’autodeterminació pactat amb l`Estat o altrament, si no hi ha acord, l’aixecament de la Declaració Unilateral d’Independència.

Les cròniques del periodistes presents també recullen la proposta de presentar-se a les properes eleccions catalanes amb una llista única sortida de la participació popular en la que  hi participin totes les grans organitzacions i els partits independentistes. Aquesta llista única, a part de contribuir al reagrupament de totes les forces i al treball conjunt, serà la forma de que aquestes eleccions siguin plebiscitàries.

 

La presentació a Cabrils va tenir un format diferent ja que només hi va haver ponents, Pere Puges, un dels quatre fundadors de l’ANC i promotor de la Segona Conferència i Pau Morales, diputat al Parlament de Catalunya i Secretari d’Organització d’Esquerra Republicana.

L’acte es va celebrar el divendres 19 de febrer a les 7,30 de la tarda, va estar convocat  per l’organització local de l’ANC i va reunir a unes trenta persones dels voltants. Les primera intervenció es va centrar en els treballs de preparació de la de la Segona Conferència que es clausurarà el 18 de maig i, com va dir Pere 

 

 

 

 Pugés, arriba en un moment polític complex tant a Catalunya com a l’Estat espanyol. Es tracte, va afirmar, de que

 impulsem iniciatives que reagrupin a l’independentisme i que es marquin objectius de futur en torn al Full de ruta que aprovarem i que culminarà en la instauració de la República Catalana. Pau Morales es va centrar sobre tot en el paper que en aquest procés cal assignar als partits. Ambdós ponents van estar d’acord en que els partits han de tenir una paper rellevant en el Procés que segueix, però en cap cas han de ser els únics protagonistes.   

 

PRESENTACIO DE LA 2a CONFERENCIA A CABRILS

 

 

TROBADA A CABRILS AMB PERE PUGES I PAU MORALES, SECRETARI D’ORGANITZACIÓ D’ESQUERRA
19/02/2024

La presentació de la Conferència Nacional per l’Estat Propi a l’Auditori Municipal de Sant Feliu de Guíxols va marcar un punt d’inflexió en el seguit d’actes que estem celebrant en tot el territori català no només per donar a conèixer la Conferència sinó també per debatre qüestions fonamentals que ajudaran a posar les bases per la reactivació del moviment independentista en un moment polític tan especial com l’actual i amb l’objectiu que l’Assemblea de Cloenda marqui un abans i un després.

Com podeu llegir, en el cartell que acompanyem (i que havia despertat una forta expectació) van intervenir Artur Mas, Daniel Fernàndez, Carme Forcadell i Pere Pugés, amb presència de moltes persones vingudes de tot Catalunya que omplien l’Auditori Narcis Masferrer

L’acte va començar amb una introducció musical : la cançó de Peter Gabriel “Don’t give up” (No et rendeixis) i el poema de Salvador Espriu “Indesinenter”. Després van venir les intervencions, en primer lloc Pere Pugés, un dels Fundador de l’Assemblea de Catalunya  i actualment promotor de la Segona Conferència. Com sabem, actualment la Conferència està en una fase de discussió d’esmenes del Full de Ruta que ha de ser aprovat a l’Assemblea General. La base del missatge d’en Pere Pugés  va ser que necessitem tornar a organitzar-nos de baix a dalt. Tenim, va dir, quinze mesos per endavant . Mentre tant hem de seguir treballant en dos escenaris: un d’ells és un acord amb l’Estat per celebrar el referèndum d’autodeterminació i l’altre cal basar-lo en la realització d’actes de sobirania per instaurar la República. Pugés no es va estar de assenyalar els que considera errors de l’Oriol Junqueres però també va dir que Esquerra Republicana és molt més que Oriol Junqueres  i que sense Esquerra ”no farem la independència”

Carme Forcadell va defensar el paper històric de la ANC que ella va presidir. “Va ser la societat la que es va posar al davant, va dir, recordant l’esperit que aquesta organització va aconseguir el 2.012.

També es va referir a la situació que travessa actualment el moviment independentista “La primera feina que tenim per endavant  és endreçar la situació a casa. Si volem tornar a ser creïbles, va dir, cal refer les condicions internes perquè el 

 

 

 

moviment torni a la solvència i la credibilitat que va tenir.

Artur Mas també va ressaltar el que va aconseguir la gent d’aquest país quan es va demostrar que és possible posar-se d’acord. Va entonar també, igual que els altres tres, algun mea culpa perquè el suport a la independència ha anat a la baixa. Requerim, va dir, un canvi d’estratègia que ens permeti entrar en una nova etapa que ara per nosaltres ja no serà un territori desconegut. Va recordar una entrevista amb Rajoy quan va anar a visitar-lo abans del 9-N en la que el mandatari espanyol li va dir que els catalans mai seriem capaços de unir-nos.

En David Fernàndez,va afirmar en primer lloc que aquella abraçada que registrava el cartell li produïa l’enyor d’aquell moment en què tots anaven a una.El que necessitem actualment és una estratègia compartida elaborada seriosament sobre bases polítiques reals. Després de confessar que quan has tocat la llibertat amb els dits ja no ho oblides es va queixar de que no sapiguem ni celebrar victòries com l’amnistia.

El quatre intervinents van estar d’acord  en moltes coses, sobre tot en la necessitat de reagrupar-se per abordar organitzadament l’embat final. Una altra cosa en la que tots van coincidir és  que cal aprofitar-se de l’actual situació política a Madrid, bastant problemàtica. Hem de refer complicitats entre nosaltres, va dir Mas perquè no hi tornarà a haver una situació política i aritmètica en què el Govern Espanyol depengui durant tota la legislatura de Junts, ERC,  PNV, Bildu i del BNG. La situació de debilitat del Govern de Madrid és molt gran, cosa que vol dir que nosaltres som més forts. Carme Forcadell es va referir a això dient que ara, els que es tiren el trastos al cap son ells i aquesta crisi que els afecta hem d’aprofitar-la. David Fernàndez també  s’hi va referir en termes semblants: Han creat una crisi institucional sense precedents. Ara els dividits son ells.

Quan anàvem  a redactar unes paraules  per acomiadar-nos ens va arribar a les mans l’últim paràgraf de la crònica de l’acte publicada per l’Andreu Barnils a Vilaweb i ens va semblar molt encertada: Interessant, en el fons, veure un debat intens entre ells, acceptant-se arguments, i també descartant-ne, en un acte que també va incloure batalletes, i un cert enyor per un passat compartit, i la imatge d’una generació que vol i dol donar el relleu, sense saber ben bé com.

 

PRESENTACIÓ DE LA SEGONA CONFERÈNCIA A SANT FELIU DE GUIXOLS

 

 

VAN INTERVENIR  ARTUR MAS, DAVID FERNÀNDEZ, CARME FORCADELL I PERE PUGÉS
27/11/2023

Presentació de la segona conferència a Llagostera i Sitges 
El moment polític reforça la necessitat de reagrupar l'independentisme

 

 

9/09/2023

El dissabte 9 de setembre va tenir lloc a la Sala Polivalent  de la Biblioteca Municipal de Llagostera la presentació del Full de Ruta de la Segona Conferencia Nacional per l’Estat Propi amb l’assistència de prop d’una quarantena de persones. 

En l’acte, que va estar organitzat  per l’ANC de Llagostera i per Llagostera per la Independència en Pere Pugès va fer una exposició detallada del Full de Ruta del MxI i la Rosa Maria Quintana va moderà les intervencions del públic assistent

A Sitges, la Segona Conferència va organitzar un acte similar el dia 31 d’agost presentat també per Pere Pugès.

Les intervencions posterior en ambos actes van deixar palès que moltes de les qüestions que tracte i enfoca el Full de Ruta son les que avui en dia més preocupen a l’independentiste. 

Els assistents als dos actes van coincidir en  expressar la seva satisfacció per l’alta concreció que conté aquest document que parteix d’un anàlisi aprofundit de la situació política actual i preveu com avançarem pas a pas fins a crear les condicions necessàries per la proclamació de la República Catalana.

 

 

Es va reiterar de manera insistent la decepció que sent el moviment independentista de base per l’actuació dels partits polítics que es declaren independentistes però que prenen decisions que només es poden entendre en un marc polític independentista. Aquesta actitud crítica va contrastar tan en una reunió com en l’altre amb la bona acollida que va tenir el discurs a Brussel·les del President Puigdemont. Les paraules del President projecten esperança sobre el futur immediat, però al mateix temps aporten molta preocupació  perquè algun error durant la negociació no provoqui l’enfonsament definitiu de la imatge de Junts.

En general, però va dominar l’optimisme que generen aquests actes que enfoquen el moviment independentista cap a un camí positiu i ple d’al·licients.

En el cas de Sitges el debat també es va centrar en la nova pàgina Web del mxi  Segona Conferència que els lector troben atractiva i interesant i en la forma de participar  enviant esmenes,  clarament detallada a la pàgina ja que també es poden enviar a una direcció de correu.

 

Actes de la 2a Conferència a Avinyonet, Lleida i Santa Oliva 
Convenciment de que la gent és la força del moviment

 

 

29/08/2023

El dia 20 de juny es va presentar, a l’Ateneu Barcelonès, la fase final de la 2a Conferència Nacional per l’Estat propi. Per a facilitar la inscripció i participació, s’ha renovat el web (www.mxi.cat) i s’ha començat a fer presentacions públiques arreu del territori.

Malgrat que el mes de juliol no acostuma a ser un bon moment per a fer actes públics, n’hem fet tres (Avinyonet, Lleida i Santa Oliva) que podem valorar com a molt positius, tant pel que fa a l’assistència de públic com a la seva reacció davant la presentació de la iniciativa i, sobretot, respecte del contingut i propostes del Full de ruta actualment a debat.

De les tres se’n poden extreure les mateixes conclusions: la gent de base reclama un projecte, un camí creïble per continuar la lluita; n’està farta de les renúncies, per activa o per passiva, dels partits

 

independentistes; continuen veient l’exili com l’únic lloc des d’on venen notícies i posicionaments clars i positiu...i reclamen feina amb sentit, volen treballar però sabent on ens portarà aquesta feina.

En general, és el mateix públic de la primera etapa, fins i tot es pot dir que dels primers anys de la primera etapa, amb molt de desencís i ràbia, però també amb molta experiència i convenciment que la força del moviment ha estat, és i serà la gent, tots i cadascú de nosaltres.

Ja tenim programades tres noves presentacions al setembre, abans de l’11S, i algunes altres que s’estan gestionant per la segona meitat del mes, abans de l’acte de cloenda de la 2a Conferència, previst el 30 de setembre.

 

L'acte de l'Ateneu obre la segona etapa del procés

Ara es tracta d'acabar la feina

25/06/2023

La gent va arribar puntual i qui més qui menys un xic suat per la xafogor que feia a Barcelona el passat 20 de juny. Sempre he establert una certa relació entre la puntualitat i l’interès per
l’acte en qüestió: hi havia interès, doncs.
A l’hora d’engegar, la sala Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès era ben plena i per les moltes salutacions que ens creuàvem uns i altres podríem deduir que la majoria érem coneguts. Crec
que la mateixa presentadora va dir en algun moment, som els de sempre. Sí, ho som i sort que hi som.
De seguida es va omplir també la pantalla: imatges, música, cares, emoció. Un joveníssim Lluís Llach de l’any 1974, en el seu gran concert al Camp Nou, ens recordava que venim de lluny i
que allò que cantava aleshores també ho va cantar a la Primera Conferència per l’Estat Propi, l’any 2011, i ho continuem cantant ara. En Lluís Llach és sens dubte un fil conductor del país, de la nació.
Però entre la sala i la pantalla hi havia una diferència important. Les imatges que veiem i les veus que sentíem eren de gent jove, joves cantautors dels País Valencià, de les Illes, milers de joves caminant cap a l’aeroport que contrastaven amb els asseguts a la sala, predominantment gent gran. No era cap casualitat. Tot el que es va dir a l’acte era pensant amb els joves i amb el convenciment que només ells podran ser els protagonistes del proper embat. Amb un altre convenciment, encara; que l’experiència acumulada en els darrers anys i en els anteriors la sabrem recollir i transmetre en el nou Full de ruta de país.
En sentir la Tessa cantant “Els besnéts de Tio Canya” se’m va anar una mica la imaginació, que ja se m’havia disparat abans en entrar a la sala, desfilant per davant dels quadres amb els noms dels antics presidents de l’Ateneu: Àngel Guimerà, Valentí Almirall, Lluís Domènech i Montaner, Josep Andreu i Abellò, ... Sembla que la història del catalanisme polític i la història de l’Ateneu corren en paral·lel. És molt probable que les parets de l’actual Ateneu i les de les seves seus anteriors hagin estat protagonistes de primera fila del creixement, l’evolució i la maduració política del catalanisme, dels avenços i de les derrotes, de la llarga i complicada
 

lluita per l’alliberament nacional fins arribar a l’estadi actual en què el catalanisme ha esdevingut majoritàriament independentista. Un llarg viatge que ara cal completar.

Aleshores vaig recordar unes paraules que vaig sentir a un altre president de la institució, l’historiador Jordi Casasses, que, en una de les habituals tertúlies de l’Ateneu, va dir que una característica del catalanisme polític és que, un cop ha fet un pas endavant en la consciència política col·lectiva, mai no ha reculat. Tampoc no ho farà ara, penso, perquè el referèndum de l’1-O és un punt de no retorn. I la tristor i desencís actuals, el gran emprenyament dels qui hi vam anar a votar amb el que hem hagut de veure i patir aquests darrers sis anys és greu, però es relativa si ho mirem amb els ulls de les parets que ens escoltaven. Com deia la mateixa Tessa, “ja ha passat el moment de les llàgrimes i la depressió: ara és l’hora de l’empenta i la determinació”.
El batlle d’Elna, a la Catalunya Nord, destacava el mateix missatge, també des de la pantalla, quan deia “no podeu recular”. És clar que no. L’acte que estàvem fent era per presentar el Manifest-Crida del moviment per la independència on se’ns convoca a la Segona Conferència per l’Estat Propi, que ha de marcar l’inici i el camí de la segona etapa del procés. La que ens ha de permetre arribar al final. Com va dir l’Eudald Carbonell “un poble, una nació, no és res si no té estat, un estat propi. Sense estat, un poble, una nació no pot desenvolupar la seva capacitat d’esdevenir interdependent amb els altres pobles i nacions amb estat. La interdependència és
fonamental per la supervivència de les xarxes humanes”.
Els presentadors, que en aquell moment eren la veu del moviment per la independència, i que conduïen l’acte a un ritme ben lleuger, van donar pas a la lectura del Manifest-Crida (podeu llegir-lo aquest mateix web) per reblar el missatge que ens havia aplegat: encetem la segona etapa del procés per acabar la feina.
Crec que un anunci com aquest, de continuïtat i determinació, no s’hagués pogut fer en un lloc millor. Ni en un moment més adient.
Ara tot depèn de tu i de milers de persones com tu que tampoc no van poder assistir a l’acte de l’Ateneu, perquè hi ha feina per a tots i ens caldrà comptar amb tothom: www.mxi.cat

 

El dimarts 20 de juny de 2023, l’Ateneu Barcelonès va acollir la presentació del Manifest-Crida a una 2a Conferència Nacional per l’Estat Propi. Dotze anys després de la presentació al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona de la 1a Conferència Nacional per l’Estat propi, (que va ser l’origen de l’ANC) bona part de les persones que la van impulsar tornen a la càrrega amb idees noves i il·lusions renovades.

“Avui som aquí i som els de sempre”, així va iniciar l’acte l’actriu Mercè Arànega que, conjuntament amb l’actor Toni Albà van conduir l’acte. Sí, ben cert, la gran majoria de la gent que omplia dimarts l’Ateneu eren els de sempre: la gent que es va manifestar amb la PDD; els que van organitzar les Consultes sobre la independència del 2009 al 2011; els que hi eren el 2011 a la 1a Conferència Nacional per l’Estat Propi; les del Palau Sant Jordi el 10 de març de 2012; als grans 11-S del 2012, el 2013, el 2014... La gent que va defensar els col·legis l’1-0 i que van ser als carrers el 3-0; la gent del Tsunami a l’aeroport... la gent.

“Som aquí per acabar la molta feina que encara no hem pogut completar”. No ens vam aturar llavors i no ens aturarem mai. Ho intentarem les vegades que calgui perquè, malgrat que els màxims responsables de la batalla perduda l’octubre de 2017 són els que llavors eren els nostres líders polítics i socials, d’alguna manera nosaltres, en part, també en som responsables.

Toni Albà va ser l’encarregat de donar pas als vídeo clips d’actuacions musicals del País Valencià: en Jonathan Penalba del País Valencià amb un impressionant “M’aclame a tu” de Vicent Andrés Estellés. El seu missatge reivindicant la llengua i cultura catalanes i fent una crida als joves: “ Faig, i feu, una crida als joves: comptem amb vosaltres, sereu necessaris de nou, perquè aquest projecte també és vostre i també és per a vosaltres. Segur que no fallaran.”

Un rap en valencià de Tesa, d’Almussafes “Els rebesnéts del Tio Canya” i el seu missatge: “Si s’ha fet una vegada, es pot fer una altra vegada. No només es pot, sinó que s’ha de fer, dues vegades, tres vegades, quatre vegades, les que facen falta, anar-hi, i anar-hi, i anar-hi fins que tombe el mur !!!!”

Un altre rap d’en Valtonyc va cloure les actuacions musicals per donar pas als missatges que van fer arribar Nicolàs García, alcalde d’Elna i també de l ‘arquèoleg Eudald Carbonell.

La lectura del Manifest-Crida va ser a càrrec de l’actor Manuel Barceló i de Mireia Juanola, president d’Òmnium Baix Penddès. En destaquem els punts principals:

 

 

 

En les consideracions, es diu que els darrers 10 anys ens porten a afirmar ”que el primer gran escull a superar és d’ordre intern: fins  els actors polítics i socials no actuïn de forma coordinada i supeditant els interessos de part als interessos comuns, no serà possible plantejar una nova estratègia amb garantia d’èxit. I això no passarà fins que la societat civil recuperi la força organitzativa i torni a impulsar el procés d’independència.” 

El manifest continua dient que, malgrat que tot i ser molt diferents de 12 anys, “la realitat actual del moviment independentista, les condicions polítiques i socials tenen molta semblança a les que existien en el moment de celebrar la 1a. Conferència Nacional per l’Estat Propi i, fins i tot, algunes s’han agreujat”... I es considera que “és el moment d’iniciar la segona etapa del procés que ens porti  fins a la instauració definitiva de la República catalana.” Cal superar el desànim actual i s’afirma que “l’actitud de l’Estat espanyol demostra que la instauració de la República catalana només serà possible per vies de confrontació noviolentes i democràtiques.”

En unes properes eleccions al Parlament de Catalunya, les forces independentistes que hi concorrin ho hauran de fer amb un únic punt programàtic: la instauració de la República catalana i l’inici del procés constituent. Per garantir que les eleccions esdevinguin plebiscitàries “seria convenient que hi hagués i una candidatura independentista, de caràcter cívic, que rebi el suport de tots els partits, entitats i organitzacions independentistes.” 

El Manifest-Crida considera imprescindible dotar-se d’un Full de Ruta de país, compartit i assumit per totes les persones i organitzacions favorables a la instauració de la República catalana. Cal definir els diversos fronts d’actuació, prioritzar els projectes necessaris i repartir-nos la feina en funció de les possibilitats i capacitats de cadascú.

El manifest acaba fent una crida a tota la ciutadania a participar en la fase definitiva de la 2a. Conferència Nacional per l’Estat propi. Animem a la gent que hi participi, llegint i estudiant el Full de ruta i aportant-hi esmenes. El termini de presentació serà de l’1 de juliol a l’11 de setembre i es podrà fer a través del web mxi.cat. L’acte de cloenda serà el proper 30 de setembre, en què s’aprovarà el Full de ruta definitiu.  Les inscripcions per a participar-hi es podran fer també en el mateix web www.mxi.cat.

En el web podeu trobar el Manifest-Crida amb els noms dels primers 400 signants i també el Full de ruta que es posa a debat a partir del primer de juliol. També hi podeu trobar articles i informació diversa. 

 

LA SEGONA CONFERÈNCIA NACIONAL PER L'ESTAT PROPI VA PRESENTAR EL SEU MANIFEST FUNDACIONAL

 

 

Som aquí per acabar la feina que encara no hem pogut completar

21/06/2023

© 2022 MXI - ES RESERVEN TOTS ELS DRETS

Necesitamos su consentimiento para cargar las traducciones

Utilizamos un servicio de terceros para traducir el contenido del sitio web que puede recopilar datos sobre su actividad. Por favor revise los detalles en la política de privacidad y acepte el servicio para ver las traducciones.